BREAKING NEWS
Home » Tazkirah » Hikmah Sabar dan Bersedekah
Sabar

Hikmah Sabar dan Bersedekah

Hikmah Sabar dan Bersedekah – Pada suatu hari Saidina Ali ra pulang dari rumah Rasulullah saw dan didapatinya Fatimah isterinya sedang memintal dan Salman Al-Farisi sedang memisahkan-misahkan bulu ternakan. Ketika sampai di rumah Saidina Ali ra berkata kepada Fatimah :

“Ya Fatimah, adakah pada hari ini engkau mempunyai makanan untuk aku?”

“Demi Allah aku tidak mempunyai apa-apa akan tetapi aku punya wang enam dirham sebagai upahku yang diberikan oleh Salman Al-Farisi dan wang ini untuk membeli makanan Hassan dan Hussien,”jawab Fatimah ra.

Lalu Saidina Ali berkata :

“Wahai isteriku, berikanlah wang itu kepadaku. Kemudian Fatimah pun memberikan wang itu kepada Saidina Ali. Kemudian Saidina Ali keluar rumah untuk membeli makanan.

Tiba-tiba ada seorang lelaki yang sedang lalu berkata :

“Siapakah yang mahu memberikan wang kepada Allah dengan wang yang baik?”

Maka Saidina Ali ra memberikan wang itu kepada orang itu lalu ia pulang dengan hampa.

Ketika Faimah melihat suaminya, Saidina Ali ra pulang tidak membawa apa-apa. Lalu Fatimah menangis dan Saidina Ali ra berkata :

“Wahai perempuan yang mulia mengapa engkau menangis?”

Jawab Fatimah:

“Aku menangis kerana engkau pulang tidak membawa apa-apa.”

Kemudian Saidina Ali ra berkata :

“Ya Fatimah , wang itu aku pinjamkan kepada Allah.”

Kemudian Saidina Ali pergi menuju rumah Rasulullah saw. Di dalam perjalanan beliau telah bertemu dengan seorang Arab dusun. Orang Arab dusun berkata :

“Hai ayah Hassan belilah unta ini.”

Saidina Ali menyatakan bahawa dia tidak mempunyai wang untuk membeli unta itu. Setelah dipujuk oleh Orang Arab dusun itu , akhirnya Saidina Ali ra membeli unta itu dengan harga hutang 100 dirham.

Apabila Saidina Ali ra telah membeli unta itu dengan harga 100 dirham beliau berjumpa dengan Orang Arab dusun ke-2 yang ingin membeli unta yang dibelinya itu. Akhirnya Saidina Ali menjualnya dengan harga 300 dirham. Maka Orang Arab dusun ke-2 membayarnya tunai. Kemudian Fatimah ra berkata :

“Wahai suamiku , sungguh engkau telah mendapat rahmat daripada Allah SWT.”

Kemudian Saidina Ali pergi ke rumah Rasulullah saw lalu Rasulullah saw melihat kepada Saidina Ali dengan wajah yang tersenyum dan berkata :

“Apakah engkau yang akan menceritakan kepadaku atau aku yang akan menceritakan kepadamu?”

Kemudian Saidina Ali ra berkata:

“Engkau lah Rasulullah saw yang harus menceritakan lebih dahulu kepadaku.”

Lalu Rasulullah saw berkata :

“Hai Ali, tahukah engkau siapa orang Arab dusun yang menjual unta kepadamu dan orang Arab dusun yang membeli untamu?”

Saidina Ali ra menjawab :

“Hanya Allah dan RasulNya yang lebih mengetahui .”

Maka berkatalah Rasulullah saw :

“Beruntunglah engkau hari ini kerana engkau memberikan pinjaman kepada Allah 6 dirham dan Allah memberimu 300 dirham. Kalau kau perlu tahu bahawa orang Arab dusun yang pertama itu adalah Malaikat Jibrail as dan orang Arab dusun kedua itu adalah Malaikat Mikail as.”

Demikianlah kisah ini, bahawa Hikmah Bersikap Sabar dan Bersedekah yang dimiliki oleh keluarga Saidina Ali ra yang serba kekurangan mereka tetap sabar mengharungi kehidupannya. Walaupun didalam serba kekurangan itu dia tetap selalu mengabdikan diri kepada Allah SWT dan selalu bersedekah mencari keredhaan Allah SWT.

Hikmah Sabar dan Bersedekah

Demikianlah sikap dan kehidupan Saidina Ali ra yang perlu dijadikan contoh oleh kita sekalian. Hendaklah kita selalu bersikap sabar dan bersedekah walaupun serba kekurangan. Janganlah kita angkuh dan sombong tetapi jadikanlah sifat sabar itu sebagai pegangan dalam kehidupan. Bukankah Allah menyukai terhadap hamba-hambanya yang sabar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge

x

Check Also

98-hadis-sohih-berkaitan-akhir-zaman.

98 HADIS SOHIH BERKAITAN AKHIR ZAMAN

98 hadis sohih berkaitan akhir zaman. Selain dari buku yang disusun oleh Al Fadhil Ustaz ...

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: