BREAKING NEWS
Home » Info » Tanaman Rosell dan Khasiatnya.

Tanaman Rosell dan Khasiatnya.

Roselle-(Hibiscus-Sabdariffa)Tanaman Rosell dan Khasiatnya, Di Malaysia kita mungkin sering terlihat pokok ini di persekitaran kita sama ada ditanam atau tumbuh secara liar.

Tahukah kita bahawa pokok ini sangat bermanfaat dan mempunyai potensi yang besar untuk dimajukan sebagai hobi atau pendapatan sampingan dengan menanam di laman rumah atau diusahakan secara komersial?

 

bungaPengenalan. Roselle (Hibiscus sabdariffa spp) dalam keluarga Malvaceae adalah sejenis pokok liar yang mengeluarkan bunga yang kaya dengan vitamin C (Tuntutan 9 kali ganda lebih daripada oren).Roselle mempunyai  ketinggian maksimum 2- 3 meter tanpa mencantas. Garis pusat batang kira-kira 1-2 cm dengan warna merah kelabu atau warna pucat. Daun warna merah hijau dengan 10-15 cm panjang dan mempunyai rasa yang masam. Daun juga digunakan dalam masakan seperti asam pedas. Buah Roselle terbentuk selepas pendebungaan . Lihat bunganya yang cantik (Lihat foto sebelah). Buahnya kira-kira 3-5 cm diameter dengan warna merah gelap dan 4 kelopak. Buah mempunyai biji benih di tengah-tengah dan digunakan sebagai sumber bahan penanaman. Dari pemerhatian saya, ia tumbuh dengan baik dengan sistem pengairan yang betul di atas tanah subur.

Jenis Roselle. Terdapat tiga kultivar roselle di Malaysia dikenali sebagai Red Roselle, Wild Red Roselle dan Kuning. Ia telah dilaporkan oleh Jabatan Pertanian Johor (DOA) untuk tujuan komersil. Roselle Merah (UMKL Variety) dan Red UKM Variety adalah jenis yang disyorkanuntuk penanaman. Di Malaysia, roselle ditanam secara komersial di Terengganu pada pertengahan 1980-an dan baru-baru ini di Johor (Daerah Mersing) pada akhir 1990-an yang diperkenalkan oleh DAO Mohd Anim pada tempoh itu dan kebanyakannya ditanam di Tanah Bris. Kira-kira 246 hektar ditanam pada 2000-2008 yang menghasilkan 424,7 tan metrik kelopak bernilai RM 1.03 juta. Pada masa ini, penanam beralih kepada kawasan tanah yang lebih baik (di tanah mineral – dengan sistem pengurusan tanaman baru) bagi pengeluaran kelopak yang lebih tinggi.

1Pemilihan benih. Benih dari pokok matang dikumpul dan dikeringkan. Benih dipilih dari pokok yang kuat dan mempunyai tempoh matang yang cepat. Benih dirawat dengan racun kulat sebelum menanam. Jarak tanaman yang disyorkan ialah 1.5 mx 0.6 m memberi intensiti tanaman pada 7,500 pokok / ha. Bunga mula mekar selepas 60 hari penanaman. Menuai kelopak 80-105 hari selepas penanaman dan jika tempoh menuai untuk 7-10 hari daripada kita boleh mencapai kira-kira 6-9 kekerapan menuai.

Potensi hasil yang dicatatkan di Johor kira-kira 14 – 18 mt sehektar. DOA plot demonstrasi mencatatkan kira-kira purata 152 bunga / kelopak dihasilkan daripada setiap pokok dengan bunga purata 7 daripada setiap cabang. Satu kilogram kelopak 3terdiri daripada 75 set bunga dan 142 kelopak berat kira-kira 1 kg. Oleh itu, kita boleh mengumpul purata 1.1 kg kelopak setiap pokok. Dengan harga ladang RM 2.80/kg kelopak ia bermakna kira-kira RM 23,000 pendapatan kasar per hektar dengan memberikan pulangan sebanyak RM 3.08 / pokok. ‘PROSES DECORING’ adalah pekerjaan yang paling cerewet dalam projek roselle  (Lihat foto sebelah). Caranya ialah dengan menekan pisau khas ke tengah untuk mengeluarkan bijinya.

jadual

Kelopak mesti diproses dalam tempoh 12 jam atau disimpan di dalam peti sejuk di bawah 0 darjah untuk penyimpanan lebih lama. Kelopak kemudiannya diproses untuk Jus minuman, halwa, Jem atau produk lain. Antara produk yang dihasilkan dari roselle adalah Makanan Kesihatan, Produk kosmetik, produk Farmasi, Makanan ringan dan lain-lain. Kajian mendapati bahawa permintaan tahunan roselle adalah kira-kira RM 792,500,000 (tahun 2005).

jem_roselleProduk dari Roselle. Kebanyakan Roselle yang dihasilkan di Malaysia diproses untuk dibuat sirap atau jus untuk minuman kesihatan. Lainnya ialah untuk teh Roselle, minuman, jem, makanan kesihatan dan pewarna makanan. Roselle kaya dengan antosianin, asid protogutetic dan beberapa bahan kimia yang lain. Ia digunakan sebagai makanan diuretik untuk bertahun-tahun. Di Malaysia sirap roselle diproses sebagai produk Asas Tani dengan botol dalam 1 liter dan harga tag kira-kira RM 10.00 setiap satu selain  Jem roselle.

Roselle mempunyai potensi yang besar untuk dikembangkan dengan syarat ada teknologi yang lebih baik terutamanya dalam mengurangkan kos buruh dalam penuaian dan aktiviti ‘decoring’. Mana-mana petani yang berminat untuk untuk menanam boleh kepada Pejabat Pertanian terdekat.Roselle_Products

Khasiat-khasiat Roselle

  1. khasiat roselleAnti Penuaan. Roselle mempunyai Vitamin C yang tinggi dan berserat akan melambatkan proses penuaan dan mencegah berlakunya penyakit kronik. Keupayaannya meminimakan kerosakan yang dimusnahkan oleh radikal bebas merupakan sebab utama seseorang yang mengamalkan Roselle akan kelihatan muda dan berseri wajahnya.
  2. Pencegahan Penyakit Kardiovaskular. Sakit jantung merupakan pembunuh nombor satu di dunia dan dianggap sebagai ’silent killer’. Keadaan oksidasi juga akan menyebabkan kadar LDL( kolestrol jahat ) akan meningkat dan menyebabkan arteri tersumbat. Pengamalan Roselle akan membantu mencegah ketebalan LDL di arteri dan sekaligus mengelakkan dari terjadinya penyakit tekanan darah tinggi.
  3. Pencegah Kanser. Dunia kini yang terdedah kepada pencemaran udara, makanan, dan minuman merupakan punca utama kepada terjadinya kanser. Vitamin C dan serat yang tinggi yang terdapat dalam Roselle mampu untuk bertindak sebagai anti oksidan dan sebagai anti kanser.
  4. Demam Panas/Selsema. Roselle amat baik untuk mereka yang sering menghadapi masalah selsema dan sebagai pemakanan kesihatan yang utama kepada mereka yang menghadapi masalah demam panas.
  5. Resdung (alergi) dan Lelah (asma). Pengambilan Coscinium Plus ( makanan tambahan ) dan Roselle adalah dua gabungan yang terbaik kepada permasalahan begini.
  6. Stress / Sukar tidur. Bagi mereka yang menghadapi masalah stress dicadangkan mengambil Roselle dimana ia akan bertindak menurunkan suhu dan mempengaruhi mood pesakit. Roselle juga amat baik untuk masalah dengkur semasa tidur.
  7. Diabetis ( kencing manis ). Halwa Roselle amat baik untuk menstabilkan kandungan gula untuk penyakit diabetis.
  8. Mencergaskan minda.

 


Baca juga : Buat sendiri – Sirap, Halwa dan Jem Rosell


 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge

x

Check Also

MESTI BACA - Adalah Anda Membazir Untuk Kereta Anda

Cara Terbaik Jimatkan Kos Senggaraan Kereta Anda!!

Cara Terbaik Jimatkan Kos Senggaraan Kereta Anda!! Akhir-akhir ini memiliki kenderaan berenjin sama ada kereta, ...

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: